perjantai 18. marraskuuta 2016

siirtokuva betonipinnalle

Valmistan erilaisia sisustustuotteita betonista ja on ollut ajatusta, että voisin joku päivä ottaa kuvasarjaa valuprosessista ja muottien teosta. Minulla on vain valtava innostus tällä hetkellä siirtokuvatekniikkaan ja ajattelin, että teen nyt käänteisessä järjestyksessä päivitykset. Betonitöitä kumminkin harrastaa tällä hetkellä monet ja jos sinne kaappeihin on jo kertynyt betoniluomuksia, niin ehkäpä tästä voisi olla vinkkiä miten niitä voi koristella jälkeen päin. Ja tämä tekniikkahan sopii monelle muullekin materiaalille, joten tuunata voi vaikka vanhaa koriste-esinettä.

 
Tässä on ihan karkkirasian pohjaan valettu betonitaulu, mihin tein siirtokuvalla kisulin. Kuva on vanhoista grafiikan töistäni otettu kopio. Kuva-aihe voi olla mitä vain, mutta pitää muistaa, että kuva kääntyy peilikuvaksi, eli esimerkiksi tekstien kanssa pitää olla tarkkana, että muistaa kääntää peilikuvaksi. Siirrettävä aihe tulostetaan ihan tavalliselle kopiopaperille. Minulla on käytössäni mustesuihkutulostin ja sillä onnistuu vallanmainiosti.

Hommaan tarvitset siis tulostetun kuvan/tekstin peilikuvana, kuvansiirtoainetta ja siveltimen ja nukkaamattoman kankaan/rievun. Lisäksi saatat tarvita saksia ja kynää.  Kuvansiirtoaineena minulla on Sinellistä ostettua Art Medium-lakkaa. Näitä tuotteita on varmasti monilta muiltakin valmistajilta.  Minulla on tässä valmistamani pyyheklipsu, johon siirrän erilaisia nimiä, tässä on tulossa Äiti, eli peilikuvana paperilla lukee itiÄ.
 
 
 
Kuva kannattaa ensin mallata paikoilleen ja piirtää kynällä apuviivat, jotta kohdistaminen olisi helpompaa. Kuvansiirtolakkaa laitetaan reilu tippa paperille ja levitetään reilusti yli kohdistusmerkkien . Oikean määrän oppii kokeilemalla. Jos on liian vähän, niin kuva ei siirry kunnolla ja liian paljon lakkaa taas vetyttää paperia liikaa ja paperin kiinnittäminen hankaloituu, kun paperi alkaa luistelemaan tuotteen pinnalla.  
 
 
Paperi hierretään varovasti pintaan kiinni ja ilmakuplat painellaan pois.
Sitten vain annetaan kuivua.
 
 
Kuivumisen jälkeen kastellaan kangasrättiä hieman ja aletaan varovasti hankaamaan paperia. Liian märkä ei saa olla, tai muuten koko kuva hankautuu pois. Eli pikkuhiljaa pyörivällä liikkeellä kastellaan pintaa ja paperi alkaa kuoriutumaan pinnasta pois. Lopuksi pinnan voi vielä lakata, niin pinta kestää paremmin kulutusta ja kuvan värit voimistuvat lakkauksen myötä. Mutta tämähän on ihan makuasia, millaisen lopputuloksen haluaa.

 
Ja tässä vielä valmis tuote :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti